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	Arbitrair
	

	Verschijnt onregelmatig
	
	Redactie

Siger Seinen en 

Rob Stravers

Voor opgave en reacties:

rob.stravers@wxs.nl


Voor clubleiders, arbiters en bridgers

die graag de spelregels correct toepassen

Inmiddels ontvangen tachtig arbiters en aanstaande arbiters dit periodiek.

Omgaan met Artikel 75B

We (Siger en Rob) zijn zo vrij vast te stellen dat we behoefte hebben aan een duidelijker richtlijn dan die we nu hebben. En daarin staan we niet alleen; zelfs de Weko geeft dat toe in haar persbericht van 18 juni.

De uitslag van onze enquête in Arbitrair nummer 4, over het omgaan met artikel 75 B, spreekt eveneens duidelijke taal. We gaan heel verschillend om met problemen die ontstaan door verkeerd conventiegebruik. 

Omdat arbiters het hele jaar aan de bak moeten, ook in deze vakantietijd, werken we aan een duidelijke richtlijn. Die publiceren we in de volgende Arbitrair. Heel snel dus. Tegelijk met de publicatie leggen we die voor aan de PK en de Weko, met de mededeling/uitnodiging dat we verbeteringen en verduidelijkingen graag eraan toevoegen. Eerst afstemmen met beide commissies zou onze voorkeur hebben, maar onder andere door de vakantietijd zou dat veel te vertragend werken. Beter alvast een beetje duidelijkheid, dan nog twee maanden wachten.
Rob Stravers
Hoe eenstemmig arbitreren we?
We leggen op het volgende blad een vraag voor uit de praktijk. Hoe zou jij daar als arbiter mee omgaan?
	Dag Siger en Rob,

Gisteren overkwam mij het volgende:

Biedverloop:

Noord       Oost      Zuid       West

                  1SA      pas          pas

2(*            pas       1(
Na de 1 Sans werd 2( van de tegenpartij gealerteerd en uitgelegd als DONT.

Ik deed als zuid het onvoldoende 1(-bod, ik wilde 2( bieden.

West nodigde de arbiter uit.

Die vroeg of west het onvoldoende bod accepteerde.

Antwoord: nee.

Hierop vroeg de arbiter of dit onvoldoende bod conventioneel was.

Antwoord: ja, het is een verplicht bod bij DONT op zoek naar de tweede kleur van noord.

De arbiter legde uit, dat ik het bod voldoende mocht maken, of mocht veranderen, maar dat noord daarna niet meer mocht bieden, aangezien mijn bod conventioneel was.

Ik maakte er 2( van, mocht dit spelen, en het werd een nul voor ons. Mijn partner had klaveren en schoppen, en een singleton ruiten.

Vraag: Is de beslissing van de arbiter juist?


Mail je oordeel uiterlijk maandag 16 juli naar rob.stravers@wxs.nl
We maken alleen een grafiek van de antwoorden; dus geen vermelding van namen. We willen vooral nagaan of we op dezelfde lijn zitten, én of dat dan de juiste lijn is (.

Geef als antwoord:
JA (als je het eens bent met de arbiter), 

                  of: 

NEE, met wat jij zou hebben beslist.

Alvast bedankt,

Siger en Rob

Steekwoorden:

*** Na de 1 Sans werd 2( van de tegenpartij gealerteerd en uitgelegd als DONT.

Ik deed als zuid het onvoldoende 1(-bod, ik wilde 2( bieden.

West nodigde de arbiter uit.

***
